Un orgue a Cubelles?

https://orguecubelles.com/wp-content/uploads/Fitxa-tècnica.pdfLa construcció d’un orgue, en un context social tan allunyat de la pràctica religiosa, sembla una utopia però també respon a una necessitat. La música produïda amb elements naturals és, avui més que mai, un revulsiu educatiu i cultural.

Un orgue de tubs ens apropa a la natura. Si l’aire fa sonar la fusta i el bronze, els elements mecànics i tecnològics converteixen el so en color, en 1526 colors, per ser exactes. L’orgue ens parla de tradició però també de present i de futur. Parla d’esperit però també de plaer sensorial. Parla de l’Església però també del carrer. Parla d’equilibri entre la contaminació sonora i la nostra capacitat d’escoltar. Parla de cultura, al cap i a la fi.

Com és?

Cal tenir present que un orgue és sempre una peça única, on hi conflueixen elements d’artesania, mecànica, i alta tecnologia, que exigeixen una rigorosa especialització.

Un orgue nou té un cost molt alt. Seria l’opció ideal, però si tenim en compte la població de la vila de Cubelles (15000 habitants a l’hivern i 30000 a l’estiu), la compra d’un orgue de segona mà s’ha imposat.

Construit l’any 1957 per la prestigiosa firma Seifert de Colònia, el nou orgue té 25 registres musicals, dos teclats i pedalier. L’instrument ha presidit fins ara el cor de l’església Maria Frieden de Werne, població de l’Estat del Rin del Nord-Westfàlia, a Alemanya. S’adapta molt bé a les característiques estètiques i acústiques de la nostra església barroca.